Gå til innhold

Recommended Posts

Hei igjen. Alfaduden er tilbake. Tilbake til røttene denne gang!

9kcYPzEARY94alt32YUYcTGeAmpyuzINx5YEuQR_

Introduksjon:
For de av dere som har fulgt meg en stund vet dere at jeg startet som 16 åring med plan om Alfa som første bil. Dro til Sverige sommeren 2003 og tittet på en rød 75 TS. Ble ikke handel den gangen som 16-åring, men et halvt år etter ble en svart 75 TS hentet i Trondheim. Litt sliten, men fungere, fikk stell på den også på et vis. Et års tid senere dukket en annen svart 75 TS opp for salg i Trøndelag. Denne var myyyye finere, såvidt passert 100.000km og med litt mer utstyr. Jeg var solgt og fikk fattern med opp for å hente. Trolig Norges fineste 75 TS den gangen! Siden da har jeg tenkt at en gang, en gang skal jeg ha en med V6... 

Nuvel nok om tidligere doninger. Etter overgang fra Oljebransje til jobb i bilrelatert bransje med mye mer spennende hverdag og utviklingspotensiale ble privatbilen solgt og jeg mottok firmabil. Tente at dette blir døve greier... Ikke ha egen bil lenger... De siste par årene har jeg fått øynene opp for veteranbiler. Det vil si så nye som mulig i grunn, men de er enkle, billige å eie og kan settes bort dersom det behøves. Har hatt flere muligheter til å kjøpe både godkjente Bertoner med bur og TS maskiner, GTV6, Alfetta GTer, Alfetta, Berlina og litt annet. Jeg ble utålmodig når firmabilen kom i hus og spredte ordet til andre. Noen treff her og der, men ikke noe "må ha" følelser.

Etter litt søking på svenske sider kom jeg over en rasende billig 75 V6 serie en. Ringte selger mens jeg var på min siste tur offshore, men var også der for sen i avtrekkeren. SOLGT fikk jeg beskjed om av selger. 
Tenkte litt på denne røde serie 1 75en. Begynte å like den. Hadde jo hatt sånn før også. Kjenner de til en hvis grad. Gode å kjøre, plass til folk og bagasje. Med V6 og som veteran måtte jo dette være ypperlig. Jeg bannet og steiket litt for meg selv i kontorstolen ute på Nordsjøen der da...

Askjem fyrer jo oppunder til stadighet og tanken om 75 som veteranbil vokste større og større... Hmm. Vi spredte ordet til noen godt kjente Svenske Alfafolk og jaggu ble det ikke napp...

Bilen:
Det var for godt til å være sant. under 110000km, V6, rustfri, noen fine oppgraderinger og vedlikeholdt... Næææ trur ikke før jeg får se det! 
Etter en samtale med eier ble det avtalt visning. Askjem og undertegnede kastet seg i bilen en snøtung fredagsmorgen sent i April og møtte Manne i Vänersborg.
Bilen stod på utsiden. Det hadde klarnet opp og ikke noe spor av snø der borte. Den var rød, relativt blank og smilte liksom litt som en gammel mann med to litt blasse fortenner. Jeg så det med en gang, den så fresh ut!
Håndhilser med Manne, får nøkler og starter opp. "-Ni måste inte dra i handbromsen! Den hänger lite på bakbromserna." Dette var beskjeden vi fikk før det bar ut på landeveien en tur.
Kjørte den litt varm. Dro forsiktig på. Lyden får en til å grøsse. Herlig V6 sånn det skal låte. Uten katalysatorer eller plastikk luftinnsug... Her er det orntli lyd ja!
QV kammer sa han. Konstanterte deilig drag helt opp til jeg ikke torde mer. Over 100km/t i andre gir fikk være nok. Mer å gå på sier bilen, men jeg velger å spare den. Er jo tross alt et år eldre enn meg denne her, og jeg klager på støl kropp etter en time på trening... 

Vi snur, drar i brekket og bytter sjåfør. Søren heller sa vi begge to når vi hadde byttet site. "-inte dra i handbromsen" dukket opp igjen friskt i minne hos begge to.. Nuvel. Ta det pent tilbake de kilometerene vi hadde hjem. Askjem likte draget han også. Og lyden. Og den skjeve sittestillingen. Herlig! :D
Tilbake på verkstedet, inn og opp på bukk. Sannhetens time var inne... Som Jokke sier; "-og hva fikk vi se, shotta mer alkohol og det var det". Ikke en plateskjøt som var hoven. Ikke en flekk som liknet på noe så mye som en godt stekt pepperkake... Dette var helt utrolig... Vi ble bare stående å se på hverandre og ikke si noe som helst (her gjelder det å holde begeistringen inne). "-Njaa, kalipperene må byttes og en eksoslekkasje" sier jeg. -Jag vet, sier Manne. Vi vipper litt frem og tilbake men møtes på midten. Jeg like sjokkert over å ha funnet en slik bil, som at jeg kastet ut et beløp som tilsvarer en middels grei sofa et annet sted... Var virkelig ikke forberedt på denne merket jeg.

14.05.17:
Askjem og jeg drar avgårde igjen. Like forbanna tidlig for å rekke en ferge til Strømstad. Billigere og lettere enn med Bastøfergen. Mindre kjøring blir det også.
Møter Manne igjen. "-Hadde ført over penger dagen før, men de går jo ikke ut av konto før mandag" sier jeg. "-Jaja, det går fint" sier Manne og gav meg nøklene. Vinsjer bilen opp på tralla, vil jo ikke slite unødig på clutchen. Stropper fast og er på vei hjem en times tid etter ankomst. 

Med oss har vi nå en meget pen 75 6V iniezione "grønnkløver". Den står der bak på hengeren. Jeg tar meg selv i å gni meg i øynene flere ganger på vei oppover. Ikke fordi jeg drakk for mye kvelden før, men fordi det faktisk står en 75 som er min bak på der. Og den skal til Norge! Fryder meg med tanken. Uroer meg ikke for å egentlig ikke ha nok papirer til å dokumentere bilen gjennom tollen. En utskrift av de svenske kjøretøyopplysningene er alt jeg har... hehe.
Kjører på rødt i tolla på svinesund. Gadd ikke vente flere timer på neste båt i Strømstad. De stempler og ber om penger. Jeg betaler og formoder om at det kanskje er greit å bli med ut å se bilen? "-ikke nøddvendi det vell?" sier han på kav Østfoldsk. Neivel tenker jeg. Men etter en stund med papirarbeidet spør han om jeg er sikker på at chassisnummer er rett. "-blir så mye krøll hos biltilsynet seh, hvis du ikke har alt på stell vettu", sier han. Tja, sier jeg. Kan jo dobbeltsjekke. Vi tok på oss alle sammen og gikk ut i duskregnet. "-Å ståre her a døh?" --ZAR.... begnynner jeg, før jeg blir avbrutt. -Ja, og døm bokkstavane hadde ikke jeg med vettu. Stod ikke i døm derre pappira dine de*. -Heh, sukker jeg og vi nikker alle sammen og sier det var godt vi dobbeltsjekket... 
Mer stempling og så var vi på vei videre med alt som skal til for å få skilt i Norge. Jaggu godt vi er gode naboer med Sverige!

Da står den altså her hjemme i Tønsberg, venter på litt bremsedeler før det blir tetting av eksos og visning på biltilsynet. Håp om skilt innen noen uker!

Mgw6vAjlaJCCMWaVu1vlfWLMYXTGsobAKazVM9lV

M4R1Ws77fbI8zaBIJz14O5Q8ePbdUVN6pst8Yerg

6b66av_QrCPwR3UYNDe0eta86TW45N40L4z9bf7C

18422857_1055689281231928_32297255448411

ThDjBqCu-ObN0UweNDJ0B3a3sGNEzSKfhOiJB7po

ppdLBXZh2RK9AgQ4TdhP_c4iRYX6w5xcPMTFcqXi

o_AbQYLKAP2ob0jviwGlm5xCDCXW-cDCoRpA1to0

Mer kommer det nok fremover. Planer med bilen, bilder og annet. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hurra! Grattis  med fet tralle Magnus! Denne ser lekker ut. Jeg kommer på inspeksjon ved passende solskinnsdag!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for bilder og takk for flott historie :) Jeg liker førsteversjonen av 75'n uten de yngres koffertspoiler. Og Busso... du er heldig :x

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 timer siden, Gruagarasjen skrev:

Herlig! Grattis!

Takk for det Atle! :) 

4 timer siden, panzhar skrev:

Uforskammet pent! Lik min første bare med kanaler og gulv ;-)

alfa75-1.jpg

Hehe se der ja! Relativt lik. Var faktisk ok med lakkerte speil på den ser jeg. Hmmm... 

3 timer siden, Rune R. skrev:

Kult, er noe spesielt med 75 (og Alfetta sedan)

Og denne ser jo ut til å være en tidsreise :)

Ja, det er noe eget med de. Her er det som å være tilbake med hockeysveis og Donna Summer på kassettbåndet mens bussoen synger med :) 

3 timer siden, Stjerneglis skrev:

Kjempekul Alfa! Jeg får stadig mer sans for AR75, Håper du tar godt vare på den!

Ikke vær redd for det Tin, denne er i gode hender.

3 timer siden, BillaBoo skrev:

Hurra! Grattis  med fet tralle Magnus! Denne ser lekker ut. Jeg kommer på inspeksjon ved passende solskinnsdag!

Takk Paul! Sving innom når det passer deg du! Er nok et par uker unna skilt ennå... 

6 minutter siden, Landmann skrev:

Takk for bilder og takk for flott historie :) Jeg liker førsteversjonen av 75'n uten de yngres koffertspoiler. Og Busso... du er heldig :x

Jo bare hyggelig Landmann. Serie en er det noe spesielt over, men det bør helst være litt felger og noe senk hvertfall. 1,6 IE på stylter og med stålfelger vekker ikke helt "må ha" begjæret.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratulerer med flott 75 og takk for fin historie, følger med her! :)

Ses på treff?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alfaduden: Artig historie, som sikkert også egner seg i Alfanytt :) Gratulerer med flott 75!

Endret av Multijet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 16.5.2017 den 14.12, Royalmaas skrev:

Nydelig bil og veldig fin lesning, hold oss oppdatert! :D

Takk Roy! Jepp, her blir det oppdateringer underveis i eierskapet. Liker å ha en logg over bilholdet :) 

På 16.5.2017 den 15.36, panzhar skrev:

Blir det pinsetreff med denne bilen da?

 

Tja, det får vi se på. Venter på noen deler som skal til før den kan kjøres til kontroll hos BT.

På 16.5.2017 den 16.08, Kai78 skrev:

Gratulerer med flott 75 og takk for fin historie, følger med her! :)

Ses på treff?

Takk for det Kai! Vi sees på treff, garantert! 

På 16.5.2017 den 17.51, Multijet skrev:

Alfaduden: Artig historie, som sikkert også egner seg i Alfanytt :) Gratulerer med flott 75!

Takk Multijet! Tja, kanskje det? Jeg er ikke vanskelig med å låne bort både tekst og bilder dersom klubbladet er interessert i det. Kanskje skrive litt mer raffinert i så fall :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Deler på vei for å få den 100%. Liten eksoslekkasje i downpipe, så to nye er bestilt. Bremser henger på ene siden bak. To nye kalippere bestilt. 
Tok også med nye skiver bak, klosser, bremseslanger og monteringskit. :) Er jeg heldig rekker jeg kanskje Rudskogen Søndag!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nye kalippere, skiver, klosser og håndbremswire montert. Skal fylle og lufte bremsevæske i morgen før stikkaksler monteres igjen.

IMG_7152_zpsn8zo3xjy.jpg

IMG_7151_zpszylmufku.jpg

Eksos er demontert og slagplan for å sveise inn de nye downpipene er lagt.

IMG_7142_zpst2zwganu.jpg

Stålomspunnet bremseslange er montert:

IMG_7136_zpsqqmzxjph.jpg

Snart er den nede på hjulene igjen:

IMG_7065_zps2sesmudd.jpg

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter en god helg og hjelp i garasjen til Askjem er ting på plass. Eksos er fikset og tett, klosser bak er justert i hht. spesifiksasjoner (er litt merkelige disse kalipperene bak på transaksel-alfa). Skal bytte bensinfilter i morgen før den slippes ned på egne hjul igjen. Da er den klar til å bli brukt litt ut over uken. Time til kjøretøykontroll er bestilt. 12. juni er det nok en 75 på Norske skilt hvis alt går etter planen :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratulerer Magnus! Ser ut som du har fått kloa i en skikkelig godbit. Og så blank i pelsen da!! (på bilder i alle fall)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 5.6.2017 den 0.08, Runet skrev:

Gratulerer Magnus! Ser ut som du har fått kloa i en skikkelig godbit. Og så blank i pelsen da!! (på bilder i alle fall)

 

Takk, det er en godbit, men noe er det alltid på gamle biler. Tør påstå at dette fremdeles er et meget godt eksemplar.
Fikk oss en luftetur i kveld. Rakk akkurat trafikkstasjonen og fikk hentet ut prøveskilt for i kveld og neste mandag.

Konstanterte noen flere ting, men ikke noe av alvorlig karakter. Blinklys venstre virker ikke som det skal og mangler et bremselys. På vei hjem i sted kunne jeg ane et hjullager som var på tur til å gå. Mistenker venstre bak. Tar vel begge to tenker jeg.
Ellers var det noe vibrasjoner i mellomakselen. Lurer på om det er på grunn av at jeg "fikset" bakre motorfeste... må se litt på det, men det har ingen betydning for kjøretøykontroll til uken.

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da er bilen godkjent og jeg venter på skilt. Må bare ha en bekreftelse fra Sverige om at de har vognkort del 2 før jeg kan hente ut norske skilt :) Happy days!
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
27 minutter siden, OlaDunk skrev:

Hærlig historie!

Noen tips til meg som skal hente en TS en av dagene? Skal kjøre den hjem. :)

 

Hvor langt skal du kjøre? Hvor henter du den?
1. Fyll FULL tank! Disse har tanken helt bak under bagasjerommet. En fals på midten har en tendens til å ruste og dette fører til lekkasje... Første test er altså å se om tanken er tett!

Så er det jo gammel bil, så en god besiktigelse er viktig før oppstart. Tar bremser?, Slipper de som de skal?, Virker lys?, sjekk nivå på alle væsker. 
TS er en tilgivende motor. Fint drag i den, god lyd og fornuftig forbruk. . 

Endret av Alfaduden

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gode tips, takk. Noe i forbindelse med papirer, kryssing av grensen, osv?

 Henter den i Jönköping, til Fredrikstad. Er godkjent og i daglig bruk iht selger.

Endret av OlaDunk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×